Wat is Trichogramma ?

Trichogramma is een geslacht van vliesvleugeligen uit de familie Trichogrammatidae.

Trichogramma behoren tot de kleinste insecten ter wereld. Volwassen dieren zijn minder dan een halve millimeter lang en met het blote oog nauwelijks waarneembaar. Het zijn parasitoïde wespen, die hun eitjes leggen in de eitjes van motten. De larven ontwikkelen en verpoppen zich in die eitjes, die tijdens dit proces zwart verkleuren. De wespen knagen zich dan een weg naar buiten en gaan op zoek naar de volgende prooi.Ze leven dan nog hooguit een paar weken en voeden zich met nectar van bloemen of suikerrijke honingdauw. Wijfjes die gepaard hebben kunnen zowel mannelijke als vrouwelijke nakomelingen voortbrengen. Wijfjes die niet gepaard hebben kunnen alleen mannetjes voortbrengen. Vooraleer een wijfje eitjes in een mottenei deponeert bepaalt ze of het al dan niet reeds geparasiteerd is en hoe groot het is. Ze doet dat door met haar tasters en poten het ei af te tasten. De grootte bepaalt het aantal eitjes dat het wijfje zal afzetten.

Biologische bestrijding

Trichogramma-wespen worden in verschillende delen van de wereld met succes ingezet voor de biologische bestrijding van plaaginsecten met bladvretende rupsen. Ze worden voor dat doel ook commercieel gekweekt en verhandeld.

Trichogramma zijn de meest bestudeerde soorten voor biologische bestrijding, omdat ze makkelijk te kweken en in laboratoriumomstandigheden te bestuderen zijn. Trichogramma pretiosum bijvoorbeeld is bruikbaar tegen Heliothis-plagen en de koolmot (Plutella xylostella); Trichogramma carverae onder meer tegen de fruitmot (Cydia pomonella) en de lichtbruine appelmot Epiphyas postvittana. In Brazilië wordt de geïmporteerde soort Trichogramma minutum gebruikt voor de bestrijding van de suikerrietboorder Diatraea saccharalis. En zo zijn er nog een groot aantal verschillende soorten Trichogramma die dus verschillende plagen kunnen bestrijden.

De Trichogramma achaeae leeft gemiddeld veertien dagen. Inzetten van Trichogramma kan vanaf een etmaal temperatuur van 15 °C. Bij deze lagere temperatuur zal de sluipwesp trager ontwikkelen en langer leven.

Hoe zet je Trichogramma achaeae in:

  • Een preventieve uitzetstrategie bestaat uit het wekelijks introduceren van 10 – 15 sluipwespen/m2 voorafgaand aan een periode waar verwacht wordt dat rupsen een plaag worden.
  • Een curatieve uitzetstrategie bestaat uit het wekelijks of 2-wekelijks introduceren van 25-100 sluipwespen/m2. Het hangt af van welke mot er voor problemen gaat zorgen om de inzet hoeveelheid te bepalen. In dichte gewassen zal er ook voor een hogere inzet gekozen moeten worden.
  • De uitzetstrategie kan worden aangepast afhankelijk van de aanwezigheid van andere natuurlijke vijanden, met name de roofwants Macrolophus pygmaeus.

Los materiaal:

  • TRICHOcontrol los materiaal
    • Verstrooi het materiaal met behulp van een landbouwdrone gelijkmatig over het gewas . Afhankelijk van de toepassing wordt er om de zoveel meter een trichogramma afgeworpen.

Balletjes

  • TRICHOcontrol balletjes
    • Het balletje beschermt de sluipwesp tegen verschillende omgevingsinvloeden. De sluipwespen verlaten het balletje middels een klein gaatje. Verdeel de balletjes gelijkmatig over het gewas.

Opslag van Trichogramma achaeae

Het is belangrijk dat je de sluipwesp zo snel mogelijk uitzet na ontvangst, omdat je ze niet lang kunt bewaren. Indien je er toch voor kiest om het product te bewaren, zorg dan voor een temperatuur tussen de 12-18°C en bewaar het maximaal 24 uur.

Wanneer het product langer en/of onder andere omstandigheden wordt opgeslagen bestaat de kans op kwaliteitsverlies.

Deze toepassingen zijn enorm doeltreffend tegen onder andere ziektes en insecten ( bladluizen,boorders ,.. ) in groenten,fruit ,aardappelen,enz…

Als hoofdverdeler BENELUX voor drones van het merk objectifdrone, raden wij u de ARES drone van deze fabrikant aan. Deze drone bezit deze unieke toepassing en is eenvoudig te gebruiken.

Graag meer informatie ?

info@meldrone.be +32475503851

Categories:

Tags:

No responses yet

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *