WELKE MOEILIJKE KEUZE ???

De goedkoopste maar kwaliteitsvolle DJI MAVIC MINI of de iets duurdere DJI MAVIC AIR 2 ?

In dit blogartikel proberen we jullie te begeleiden om de keuze tussen deze twee prachtdrones iets te vergemakkelijken…

Ongetwijfeld heb je wel al eens gehoord van het gezegde :  ‘de beste camera is degene die je bij je hebt’.

Een elegante manier om te zeggen dat je niet zozeer de grootste en duurste camera nodig hebt om mooie foto’s te maken, maar wel dat het veel belangrijker is dat je steeds een camera bij je draagt als er zich een fotogeniek moment voordoet.

Met deze filosofie in het achterhoofd ontwikkelde DJI  de Mavic Mini en zelfs ook de Mavic Air 2   , supercompacte drones  die klein en licht zijn zodat je hem eigenlijk altijd wel bij jou kan hebben Hij past dan ook in een jaszak ,dus gemakkelijk om je drone mee te nemen op vakantie of tijdens een dagtrip of evenement..

Alhoewel je de Mavic Mini en Mavic Air 2  ook los kan kopen, dus zonder extra’s ,  raden wij dit niet aan : Extra batterijen heb je  eigenlijk altijd wel nodig en twee losse accu’s kosten net zoveel als de hele Fly More upgrade.

De standaard Mavic Mini kost € 380,-. De Fly More Combo is 90 euro duurder, dus € 470,-. Bepaald geen kleingeld, maar het is (afgezien van de veel eenvoudiger Tello drone) wel meteen de goedkoopste drone uit het assortiment van DJI.

De Mavic Air  2  standaard kost 819,- en  de Mavic Air Fly More Combo komt op een bedrag van 970,- euro , wat een aardig bedrag is  maar moeilijk goedkoper te vinden is dan bij ons www.meldrone.be .

Hoe klein en licht de Mavic Mini  is , wordt goed duidelijk als we deze naast de Mavic Air 2 leggen. Nu is de Mavic Air 2 al niet zo heel groot, maar het verschil tussen 250 gram en 400 gram is aanzienlijk.

Inklapbare armen

De armen van de Mavic Mini  en Mavic Air 2 zijn inklapbaar tot een klein pakje. Ze klappen zonder speling uit en klikken stevig in positie.

Bij de Mavic Mini zijn  de propellers nu  met schroefjes aan de motoren bevestigd. Een schroevendraaiertje wordt hiervoor meegeleverd bij de Fly More Combo versie.  Bij de Mini zijn de armen verder niet voorzien van navigatieverlichting. De cameramodule wordt beschermd door een afneembare transparante kap. De gimbal doet solide aan en er zijn geen kabeltjes meer zichtbaar. De gimbal is drie-assig gestabiliseerd: een bijzondere prestatie, gezien de geringe omvang van de drone.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is image.png

 DJI Mavic Mini – De ideale drone voor beginners

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is image-1.png

Belangrijkste kenmerken :

De Mavic Mini is de lichtste en meest draagbare drone uit de Mavic reeks met een pluimgewicht van 249 gram , waardoor hij  precies onder de laagste categorie van de Europese regels valt die volgend jaar van kracht gaan. Ondanks het compacte formaat heeft deze Mavic Mini een indrukwekende vliegtijd van 30 minuten en zijn 2.7K camera met 3-assige gimbal maakt geweldige beelden.

Omwille van het lichte gewicht lijkt de behuizing van de Mavic Mini wel gemaakt van een goedkoop soort plastic. Maar de afwerking is netjes en de drone voelt degelijk aan. We zouden de Mavic Mini absoluut geen speelgoeddrone willen noemen

Voor wie geschikt?

De DJI Mavic Mini is de perfecte drone voor beginners. Hou je van gemak, wil je snel videos maken zonder te veel moeite en hou je van een eenvoudige bediening? Dan is de dit de drone voor jou.

Welke pakketten zijn te koop?

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is image-2.png

De Mavic Mini is verkrijgbaar in 2 verschillende pakketten. Met de DJI Mavic Mini Fly More Combo ben je voordeliger uit dan wanneer je de producten los aanschaft. De set biedt onder andere reserveaccu’s, propellers, propellerbeschermers en een oplader.

Geen obstakeldetectie, wel VPS

Boven de cameramodule zitten twee uitsparingen in de behuizing. Op het eerste gezicht lijken dat sensoren of ventilatieopeningen, maar dat is niet het geval: de zwarte rasters zijn puur decoratief. Met andere woorden: de Mavic Mini heeft geen sensoren voor obstakeldetectie, je zult zelf moeten uitkijken dat je nergens tegenaan vliegt. Wij vinden dat niet zo’n probleem, maar in geval van een automatische return to home zou het toch wel fijn zijn als de drone zelf ook een beetje zou kunnen opletten. Wat bijvoorbeeld met een return to home als we net onder een boom of ander obstakel hangen ? Juist :ramp.

Aan de achterzijde van de drone vinden we een klepje dat je moet openklappen om de accu te bevestigen. Dat klepje voelt ietwat fragiel aan, maar de accu klikt gelukkig zelf ook nog vast, je hoeft niet bang te zijn dat deze zomaar uit de drone valt tijdens een vlucht. Verder vindt je aan de achterzijde een microSD slot (de drone heeft geen geheugen aan boord) en een mini USB-aansluiting. Via deze aansluiting kun je de accu van de drone opladen.

Aan de onderzijde van de drone tenslotte vinden we de knop om het toestel in te schakelen en vier ledjes die de accustatus aangeven, drie grote ventilatieopeningen, een statusled en sensoren voor de positionering bij indoor gebruik en/of bij slechte GPS-ontvangst (het vision positioning system, VPS). Voor extra veiligheid bij indoor gebruik levert DJI bij de Fly More Combo een setje proppelor beschermers bij. Het is wel even prutsen om deze erop te krijgen.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is image-3.png

De sensoren van het VPS-systeem zijn zichtbaar aan de onderzijde

Controller

De controller zelf lijkt groot en lomp tov de drone en dat is hij ook , de zender is zelfs groter en zwaarder dan de hele drone! Op de controller vinden we twee inklapbare antennes, een draaiwieltje om de gimbal mee te bedienen, twee knoppen voor de camerabediening, een powerbutton, return to home-knop en twee (afneembare) sticks. Je smartphone bevestig je in de beugel en koppel je met een kabeltje aan de controller.

Voor de verbinding met de drone maakt de controller gebruik van het wifiprotocol. Beelden worden in 720p HD  doorgegeven aan je smartphone. Volgens DJI zou je in de CE-modus (standaard in de EU) maximaal 2.000 meter bereik moeten hebben, maar dat is dan echt onder ideale omstandigheden. Zeker als je in de buurt bent van andere wifinetwerken dan zal het bereik veel minder groot zijn. Mocht de verbinding wegvallen, dan zorgt return to home ervoor dat de drone in een rechte lijn terug komt vliegen.

Vereenvoudigde app

Om de Mavic Mini te kunnen bedienen moet je eerst de nieuwe DJI Fly app installeren op je smartphone. Dit is eigenlijk een vereenvoudigde versie van DJI GO 4 waarmee je de andere Mavics bedient. Voordat je de app kunt gebruiken moet je eerst inloggen op de DJI-account, of een nieuwe account aanmaken als je die nog niet had.

Nieuw is dat de app in het startscherm je locatie laat zien en een linkje geeft naar ‘recommended zones’ bij jou in de buurt. Die link leidt naar een kaartweergave van de omgeving, waarop de no fly-zones zijn ingetekend. Daar gaat DJI aardig de mist in: in werkelijkheid komt dit niet steeds overeen en is dit dus niet altijd correct.  Check dus altijd zelf op de kaart of je al dan niet in een no fly-zone staat !!!

Verder kun je vanuit het startscherm naar je profielpagina, naar je album en naar het online platform SkyPixel, waar je je creaties kunt delen. Ook kun je vanuit het startscherm de handleiding raadplegen van de Mavic Mini. Deze bevat flink wat uitlegvideo’s, tips en zelfs wat informatie over het veilig vliegen met drones.

Het hoofdscherm van de app toont het live beeld van de camera, de actuele vlieghoogte en -afstand, informatie over het GPS-signaal, de accucapaciteit en de huidige vliegmodus, eventueel een histogram en toegang tot de menu’s waarmee je de settings kunt aanpassen en de camera-instellingen kunt wijzigen.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is image-4.png

Eerste keer vliegen

Voordat we kunnen vliegen moeten de accu’s worden opgeladen. Dat gaat met de bijgeleverde oplader van de Fly More Combo, die je kunt aansluiten op een gewone USB-lader. Vervolgens worden de accu’s één voor één opgeladen. Al met al duurt dat wel even, zeker een hele middag voor alle drie de accu’s. Daarna moet je meteen de firmware van de drone updaten. Ga dus niet meteen op pad met je nieuwe drone, doe dit eerst thuis nog even.

Voor de eerste estvlucht hebben wij  een zonnige dag uitgekozen met een beetje wind.

 Na het inschakelen lijkt de Mavic Mini zelf een kompascalibratie uit te voeren .. Nadat de drone voldoende GPS satellieten heeft gevonden (wat iets langer duurt dan bij de andere Mavics) krijgen we een ready to go.

Overigens hoef je niet GPS lock te hebben voordat je gaat opstijgen. De drone is namelijk voorzien van sensoren aan de onderzijde, die de relatieve bewegingen van de drone ten opzichte van de grond meten (het vision positioning system). Tot een hoogte van 15 meter blijft de drone daardoor ook zonder GPS op zijn plaats hangen. Voorwaarde is wel dat de ondergrond wat tekening bevat, boven een effen oppervlak of boven water werkt deze optie minder goed.

Tijd om te vliegen ! Wat ons toch wel opvalt is dat naar onze ervaringen , de Mavic Mini toch meer lawaai produceert dan zijn Mavic familie.  We merken ook op dat ondanks de geringe wind, de Mavic Mini enorme moeite moet doen om zijn positie te behouden wat eigenlijk niet verrassend is aangezien het lichte gewicht van deze drone .. .

Vlieggedrag

We sturen de drone van ons weg en  schrikken eigenlijk als ‘ervaren’ Mavic 2 pro piloot onmiddellijk van de hoge kwaliteit van deze drone. Hij is enorm snel, soepel en  reageert helemaal niet als een klein stuk speelgoed. En voelt bijna aan alsof we met onze mavic pro vliegen ….

Bij het meer ingewikkelde vliegwerk zien we dat het beeld meestal super stabiel blijft . Soms zien we wel eens de knikbeweging van het beeld maar dit kan aangepast worden door minder bruusk te vliegen.

Wel krijgen we continu waarschuwingen voor sterke wind maar aan het vlieggedrag merken we hier niet veel van op. ( wel geluidruchtiger door moeite te moeten doen voor de wind) .

Bereik, vliegmodi en vliegduur

De eerste vlucht verloopt soepel. Al snel blijkt dat het bereik van de controller ruim voldoende is voor de meeste toepassingen: een paar honderd meter is haalbaar, in een open ruimte en met de drone in line of sight.

De drone heeft drie vliegmodi: CineSmoothPosition en Sport. Standaard staat de drone in Position mode. In de Sport mode vliegt de drone een stuk sneller, en in CineSmooth worden de stuurbewegingen die je maakt als het ware met enige vertraging doorgegeven, zodat de drone wat vloeiender bewegingen maakt. Maar eigenlijk kun je in de Position mode al best snel vliegen en vloeiende bewegingen maken.

Nog een aardig detail over de accu’s: deze zijn gebaseerd op lithium-ion (Li-Ion). Voordeel hiervan is dat de accu minder gevoelig is voor lage temperaturen. De accu’s hebben een capaciteit van 2.400 mAh.

Cameraprestaties

Natuurlijk zijn we erg benieuwd naar de cameraprestaties. De Mavic Mini is voorzien van een kleine camera, met een 1/2,3” beeldsensor. Dat is vergelijkbaar met die van de Mavic Air. Een verschil is dat de Mavic Mini ‘slechts’ maximaal in 2,7K resolutie kan filmen, bij maximaal 25 of 30 fps. In 1080p HD kun je naar 50 of 60 fps. De fotoresolutie is 12 megapixels.

Je kunt weinig instellen aan de camera. Geen manual mode tijdens het filmen (wel bij foto’s maken, dan kun je ISO en sluitertijd handmatig instellen), geen witbalans, geen geavanceerde fotomodi zoals HDR, bracketing of panorama: gewoon kiekjes maken of stukjes video opnemen. Je kunt wel een histogram inschakelen en gridlines in beeld krijgen ter ondersteuning van de compositie.

Een ander minpuntje is dat de gimbal niet naar boven kan draaien ten opzichte van de horizon. Bij de andere Mavics kun je de camera tot 30º omhoog draaien. De Mavic Mini biedt die optie niet. Meestal zul je de camera in meer of mindere mate naar beneden gedraaid hebben, maar er zijn situaties denkbaar (in de bergen bijvoorbeeld) dat je ook een beetje omhoog wilt kijken. Dat gaat dus niet.

Quickshots

Een optie die we zeker moeten vermelden maar zelf niet zo snel zullen gebruiken is de mogelijkheid om Quickshots te maken. Dat zijn automatisch uitgevoerde vliegbewegingen waarbij de drone zelf het vlieg- en camerawerk verzorgt, waarna de DJI Fly app er een korte soundtrack aan toevoegt. Op deze manier kun je een DronieCircleHelix en Rocket shot maken en onmiddellijk delen met sociale media.

De ActiveTrack ontbreekt en dus kan de Mavic Mini niet automatisch achter je aanvliegen, zoals bij alle andere DJI drones wel mogelijk is.

Fotokwaliteit

Ook de fotokwaliteit is helemaal niet slecht. Het is mogelijk om in twee beeldformaten te fotograferen: 4:3 en 16:9. Foto’s zijn detailrijk en subtiele kleurschakeringen worden goed geregistreerd. De sensor heeft wel moeite met contrastrijke scenes, overbelichting ligt al snel op de loer. Minder te spreken zijn we over de vervorming van de lens, die goed zichtbaar wordt als je de camera schuin naar beneden draait: de horizon krijgt dan een duidelijke bolling (iets waar de Mavic Air trouwens ook last van heeft).

Conclusie

DJI heeft een opmerkelijke prestatie geleverd met de Mavic Mini. Hoe klein en licht de drone ook is, het voelt alsof je met een veel groter toestel aan het vliegen bent en de cameraprestaties zijn zeer behoorlijk, eigenlijk vergelijkbaar met die van de Mavic Air. Natuurlijk is het jammer dat het niet mogelijk is om de settings aan te passen of HDR foto’s te maken, maar het is eigenlijk wel een verademing om niet verdwaald te raken in menu-opties en instelmogelijkheden.

Het grootste minpunt is het gebrek aan obstakeldetectie. De drone vliegt feitelijk ‘blind ’ en je zal dus zelf moeten opletten dat je niet ergens tegenaan vliegt. Vooral als de drone automatisch terugvliegt naar het opstijgpunt als de verbinding wegvalt dan heb je een verhoogde kans op een botsing met een obstakel op de route. Een kwestie van de return to home-hoogte hoog genoeg instellen.

Pluspunten:

  • Superlaag gewicht, makkelijk mee te nemen
  • Fijn vlieggedrag, voelt als vliegen met een grotere drone
  • Relatief prima cameraprestaties

Minpunten:

  • Geen obstakeldetectie en ActiveTrack
  • Camera niet handmatig in te stellen
  • Wifi voor dataverbinding

DJI Mavic Air 2 – De ideale drone voor op reis !

De Mavic Air 2 is qua uiterlijk, gewicht en omvang een kruising tussen de Mavic Mini en Mavic 2. Met 570 gram is de drone niet bepaald zwaar te noemen. De armen met daaraan de motoren klappen uit zoals we gewend zijn: de voorste armen draaien van de body weg, de achterste armen moet je onderlangs uitklappen. Bij het monteren van de propellers is het even opletten geblazen: de linksdraaiende props kunnen namelijk per ongeluk geplaatst worden op de rechtsdraaiende motoren (en vice versa). Let dus op de kleurcodering. De accu plaats je bovenin, zoals bij de Mavic 2. Aan de achter- en voorzijde vinden we sensoren voor de obstakeldetectie, en ook aan de onderkant zijn er sensoren zichtbaar. De camera tenslotte is gemonteerd op een drie-assige gimbal.

Belangrijkste kenmerken :

De DJI Mavic Air 2 is een compacte maar krachtige drone, uitgerust met een 48 megapixel camera en 1/2″ CMOS sensor met Quad Bayer technologie. Dankzij de 3-assige stabilisatie zien de beelden er zeer strak en professioneel uit. Met een volle batterij kan je maar liefst 34 minuten vliegen. De maximale snelheid is maar liefst 68 km/u.

Je bestuurt de DJI Mavic Air 2 eenvoudig weg met de afstandsbediening en de DJI Fly app die je op je GSM kan downloaden ( wel compatibiliteit bekijken ! ) . Je GSM plaats je in de houder bovenaan je afstandbediening waardoor je een directe verbinding hebt met de camera. De Mavic Air 2 blijft tot 6 km afstand te bedienen, doch opletten met wetgeving en zichtbaarheid !

Voor wie geschikt?

De Mavic Air 2 heeft uitstekende vliegeigenschappen waardoor hij zowel geschikt is voor beginners als voor de gevorderde dronepiloot. Door het compacte formaat,de opvouwbaarheid en obstakeldetectie is dit de ideale drone voor als je vaak onderweg bent of op reis gaat.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is image-5.png

Welke pakketten zijn te koop?

Evenals de Mavic mini,  is de Mavic Air 2 verkrijgbaar in 2 verschillende pakketten. Het losse toestel wordt geleverd met een accu, afstandsbediening, draagzak en twee paar propellerbeschermers en vier paar propellers.

Neemt u de  Mavic Air 2 Fly More Combo  , dan krijg je enkele toffe extra’s erbij  ten opzichte van de standaard versie.

Zo is er de ND filterset (ND16/64/256) waardoor je ook met fel zonlicht schitterende video’s maakt. In plaats van één batterij ontvang je er drie, zodat je drie keer zo lang kunt vliegen. Ook krijg je dubbel zoveel propellers, namelijk zes paar. Een oplaadstation, een adapter accu-naar-powerbank en een handige reistas zijn eveneens inbegrepen.

Camera

Natuurlijk zijn we het meest benieuwd naar de cameramodule van de Mavic Air 2. Deze is voorzien van een Sony Quad Bayer CMOS sensor met een diagonaal van ½. De camera heeft een vast diafragma van f/2.8. De beeldhoek is 84º. Het is mogelijk om ND filters te plaatsen om de lichtinval te beperken. Bij de Fly More Combo krijg je een drietal ND filters meegeleverd, die hoef je dan dus niet meer los te kopen.

Qua cameraspecs biedt de Mavic Air 2 een hele vooruitgang. 4K filmen kan nu in 50 of 60 frames per seconde (fps). Nieuw is een slow motion mode, waarbij framerates van 120 en 240 fps mogelijk zijn. De maximale resolutie gaat dan wel omlaag naar 1080p HD. Ook nieuw is de mogelijkheid om HDR videobeelden te maken, met extra dynamisch bereik. Dat kan tot 4K, maar dan met maximaal 25/30 fps.

De camera van de Mavic Air 2 bevat een 1/2″ Quad Bayer sensor.

Videobeelden worden met de H.264 of efficiëntere H.265 HEVC codec weggeschreven. De bitrate is iets omhoog gegaan: deze bedraagt nu 120 Mbps (let wel: in de 120 en 240 fps slow motion modes is de bitrate slechts 12,5 Mbps). Je kunt kiezen uit het mov of mp4 formaat. Qua kleurregistratie zijn de opties beperkt tot D-Cinelike en Normal: geen mogelijkheid om in D-log te filmen dus.

In de fotomodus kun je kiezen uit 12 megapixel resolutie of 48 megapixel superresolutie. Dit is te danken aan de Sony IMX586 sensor. De Mavic Air 2 biedt ook allerlei mogelijkheden om panorama’s te maken, tot en met 360º foto’s aan toe. Het ISO bereik loopt van 100-6400, en je kunt opnamen wegschrijven in jpg of raw formaat.

De beelden die je maakt worden opgeslagen op een microSD kaartje. Ook beschikt de drone over 8 GB intern geheugen.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is image-6.png

Controller en DJI Fly app

De zender heeft een radicaal nieuw ontwerp gekregen. DJI neemt afscheid van het model controller dat je gewend bent van de andere drones in de Mavic serie, waarbij je de smartphone aan de onderzijde in twee uitklapbare armpjes klemt. De controller is een stuk forser en de telefoon plaats je nu in een uitschuifbare klem aan de bovenzijde. Daar is wat voor te zeggen, want je zult tijdens het vliegen vaak op je scherm kijken en dan is het fijner dat het scherm boven de sticks is gesitueerd.

Op de voorzijde van de controller vindt je naast de twee afneembare sticks een programmeerbare functieknop, de return to home (RTH) button, een schakelaar waarmee je kunt switchen tussen Tripod, Normal en Sport mode, de power button en een knop waarmee je kunt schakelen tussen foto en video. Op de bovenzijde vindt je een draaiwiel waarmee je de gimbal kunt kantelen en een knop om een foto te maken of een opname te starten. Er is niet voorzien in een informatiedisplay met daarop de resterende accuduur, signaalsterkte en telemetrie: daarvoor moet je in de DJI Fly app zijn.

Voor de communicatie met de drone maakt de controller nu gebruik van OcuSync 2.0. Dat is een hele vooruitgang ten opzichte van de wifiverbinding van de vorige generatie Mavic Air en de Mavic Mini. OcuSync levert een veel groter bereik (een paar kilometer in ideale omstandigheden) en een storingsvrije 1080p beeldverbinding.

Om de instellingen te wijzigen in het beeld te bekijken maak je gebruik van de DJI Fly app (beschikbaar voor Android en iOS). Dit is eigenlijk een uitgeklede versie van DJI GO 4.. De menu’s van DJI Fly zitten wat logischer in elkaar en sommige functies zoals ActiveTrack kun je direct vanuit de cameraweergave oproepen.

De DJI Fly app is wat minder complex dan DJI GO 4

Vliegprestaties

Dankzij de low noise propellers is de Mavic Air 2 behoorlijk geluidsarm te noemen. De vliegtijd per accu is behoorlijk: je haalt zeker 25 minuten met nog meer dan voldoende reserve in de accu om veilig terug te keren.

Een ander positief punt is dat de Mavic Air 2 wel tegen wat wind kan.. . Dat uit zich ook in de maximale vliegsnelheid van 68 km/uur in de Sport mode: hetzelfde als bij grote broer Mavic 2. Fijn is dat je tijdens het vliegen met de Mavic Air 2 het idee hebt dat je met een veel grotere en zwaardere drone aan het vliegen bent (iets wat bij de Mavic Mini ook al opviel).

Fotograferen

De Mavic Air 2 biedt meerdere mogelijkheden om foto’s te maken. In de standaard instelling maak je foto’s met een resolutie van 12 megapixels (4.000 x 3.000). Het is ook mogelijk om te fotograferen in 48 megapixels (8.000 x 6.000). Staar je niet blind op deze optie: normaal gesproken wordt de output van 4 beeldelementen samengevoegd tot 1 pixel, om zodoende ruis binnen de perken te houden. In de 48 megapixel modus gaat de scherpte in theorie vooruit, maar in de praktijk wordt de beeldkwaliteit er niet per se veel beter op.

Panorama’s

Liefhebbers van panoramafotografie komen goed aan hun trekken. De Mavic Air 2 biedt Vertical (3×1), Wide (3×3), 180° Panorama (3×7) en Sphere (3×8+1). Tijdens het maken van de opnamen wordt HDR gebruikt. De foto’s worden automatisch gestitched, maar het is ook mogelijk om de bronfoto’s te bewaren in jpg of raw formaat om de panorama’s na afloop zelf te stichten met gespecialiseerde software zoals PTGui.

4K 50 fps video

De Mavic Air 2 is de eerste drone in de Mavic-serie die 4K video kan opnemen met 50 of 60 frames per seconde (fps). Dat wil zeggen dat de beelden veel detail hebben en desgewenst met een factor twee vertraagd kunnen worden zonder dat het beeld schokkerig wordt. Een ander voordeel van 4K is dat je digitaal kunt ‘inzoomen’ door een beelduitsnede te maken, maar dat gaat natuurlijk wel ten koste van de resolutie (maar als je eindproduct een 1080p HD video is, dan is dat geen probleem).

HDR video

Een kleine beeldsensor heeft als nadeel dat het dynamisch bereik beperkt is. In contrastrijke settings (zon en schaduwen) loop het het risico dat delen van het beeld al snel onder- of juist overbelicht raken. De Mavic Air 2 biedt als oplossing de mogelijkheid om HDR video op te nemen. HDR staat voor High Dynamic Range, hoog dynamisch bereik. Elke frame wordt meerdere keren belicht om zodoende zowel de donkere als lichte delen goed te kunnen weergeven.

Nadeel is dat de maximale framerate in het geval van HDR video 25/30 fps bedraagt, en dat je de belichting niet meer handmatig kunt instellen.

Ultra Slow Motion

Met name actiesporters zullen geïnteresseerd zijn in de mogelijkheid om ultra slow motion beelden op te nemen met de Mavic Air 2. De drone biedt de mogelijkheid om beelden op te nemen met 120 en zelfs 240 fps. De resolutie is in beide gevallen beperkt tot 1080p HD. Gezien de korte sluitertijd geldt wel dat je de beste resultaten krijgt als er genoeg licht is. Gebruik daarom in de meeste gevallen geen ND filters.

HyperLapse

DJI heeft ervoor gekozen om een aansprekende feature van de Mavic 2 ook te implementeren in de Mavic Air 2, namelijk HyperLapse. Dit is intervalfotografie waarbij de drone langzaam een traject aflegt. Het resultaat is een timelapse-opname waarbij het camerastandpunt langzaam verandert. Je kunt daarbij kiezen voor Course Lock, waarbij de drone een recht traject aflegt, of Circle, dan vliegt de drone om een object heen. Je kunt ook waypoint missies instellen.

FocusTrack

De Mavic Air 2 is dankzij FocusTrack in staat om automatisch een bewegend onderwerp te volgen of een rondje te vliegen rondom een statisch object. Deze functie voorziet in drie modi: ActiveTrack 3.0, Point of Interest (POI) 3.0, and Spotlight 2.0. Je activeert de functie door een vierkantje te trekken rondom het gewenste onderwerp en dan de gewenste modus te kiezen.

Tijdens het gebruik van ActiveTrack kun je de drone achter het onderwerp aan laten vliegen (Trace) of parallel mee te laten vliegen (Parallel). Ook is het mogelijk om de drone rondjes om het onderwerp te laten draaien (Point of Interest). Let op, want de drone heeft geen sensoren voor obstakeldetectie aan de zijkant. In voorwaartse vliegrichting is de Mavic Air 2 heel aardig in staat om obstakels te ontwijken, maar soms verliest de drone zijn lock op het onderwerp, zoals je in onderstaande video kunt zien.

QuickShots

Een andere functie die we al kennen van eerdere Mavic drones is QuickShots. Dit zijn automatische vliegfuncties voor het snel maken van een dronie of ander geinig filmfragment. De Mavic Air 2 biedt de volgende opties: Dronie, Circle, Helix, Rocket, Boomerang en Asteroid.

Bij Dronie en Rocket kun je instellen hoe ver en  hoe hoog de drone van je vandaan moet vliegen. Met name bij Circle, Helix en Boomerang is het even opletten geblazen, aangezien de drone geen obstakels kan waarnemen in zijdelingse vliegrichting. Een ander nadeel van QuickShots is dat de resulterende video’s altijd worden opgenomen in HD 1080p 30 fps. Hogere resoluties en framerates zijn niet mogelijk.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is image-7.png

Conclusie

De Mavic Air 2 van DJI is zonder twijfel de meest veelzijdige drone. De drone biedt een breed pallet van mogelijkheden om creatieve beelden te maken. De drone is eenvoudig in gebruik, maakt relatief weinig lawaai en  is relatief compact & lichtgewicht en biedt een lange vliegduur. De beeldkwaliteit is over de gehele linie subliem.

Nadelen heeft de drone ook. Zo mis je zijwaartse obstakeldetectie, de ActiveTrack heeft het moeilijk zodra er teveel obstakels in het vliegpad opduiken en de camera heeft geen instelbaar diafragma (wat deels wordt goedgemaakt door het meeleveren van ND filters bij de Fly More Combo). De HyperLapse functie is helaas niet echt bruikbaar, tenzij het zo goed als windstil is. Hopelijk komt daar met een firmware-update verbetering in.

Categories:

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *