Drone op een voetbalveld

Na ondertussen toch al twee jaar ervaring te hebben in het leveren van beeldmateriaal voor voetbalanalyse horen we toch nog al te vaak dat mensen twijfelen aan deze techniek

Volgende vragen of stellingen komen meermaals aan bod ..

Van waar komt het idee om te vliegen met dit speelgoed boven de voetbalvelden? Wat zijn uiteindelijk de voor-en nadelen ?

De trainer ,assistent,of supporter hebben eveneens een drone en kunnen zij dit ook niet uitvoeren ?

Enkele antwoorden hierop …

Dronebeelden zijn natuurlijk een meerwaarde in een videoanalyse ! Of had u verwacht dat ik iets anders ging antwoorden ?? Einde Blog?

Nee, zo kort wil ik niet door de bocht gaan..MAAR ..  waarom is dit een meerwaarde ? Middels inachtneming van de wetgeving kunnen we de drone op elk oefenveld of terrein inzetten, hoe groot of klein dit ook is, buiten of in een sporthal , bijna alle plaatsen zijn mogelijk..

Naast deze grote troef van de ruime inzetmogelijkheden qua plaats , zitten we met onze neus ook steeds op de huid van de spelers .. looplijnen/ruimtes  kunnen uitzonderlijk goed in beeld gebracht worden. Terwijl de looplijn van de speler(s) gevolgd wordt , wordt eveneens het veld nog in de breedte gefilmd zodat er geen belangrijke zaken verloren gaan. De neus van de camera staat dus steeds op de gewenste hoogte en misschien nog belangrijker , in de juiste richting ( normaal de looprichting van de te analyseren speler) ..

Zoals een leider in het leger steeds achter zijn groep staat om de situatie direct te kunnen inschatten en te kunnen wijzigen , staat de drone steeds achter zijn te analyseren ploeg , zodat hierdoor op de  meest juiste wijze en indien nodig onmiddellijk kan worden ingegrepen.

Maar al te vaak krijgen we hier bevestiging van …, trainers die ons zeggen dat ze het vanop de zijlijn zo niet zagen en ons dankbaar melden dat ze schrikken van de doeltreffendheid van de dronebeelden die alles zien en nooit liegen.

Verkeerde posities, looplijnen,spelers die niet veel of goed bewegen ( al dan niet van luiheid) , glippen niet meer door de mazen van het net.

Meermaals worden onze beelden ook gebruikt om te oefenen op wedstrijdvormen.

Waarom een drone ? In ons stadion hangen camera’s om te analyseren ??

Ok , dit is al een hele grote stap, .. maar, trainen de spelers steeds in het stadion ?  Zijn de andere locaties voorzien van camera’s ? Is de hoogte instelbaar? De zoomfunctie ? Wat indien mist, zon ..

Wij kunnen eveneens zeggen dat men zelfs met de meest moderne cameratechnieken er niet in slagen dezelfde resultaten te boeken dan die we behalen met het gebruik van één drone.

Voor de voetbalanalyse gebruiken wij tot op heden de DJI MAVIC zoom, omwille van zijn lens en camera-eigenschappen, alsook de vinnigheid en betrouwbaarheid van de drone.

Op welke hoogte vliegen wij?

Verschillende studies, uitgevoerd door buitenlandse professionele voetbalploegen wijzen een vlieghoogte aan van 30-40 meter.

Uit onze ervaringen kiezen de meeste trainers om niet zo hoog te vliegen en zitten we meestal aan een hoogte tussen 15 en 25 meter.

Bij jeugdploegen is deze hoogte zelfs nog lager en hebben wij al perfecte analysebeelden gemaakt op 11 meter. Kortom : met een drone zijn we niet begrensd, wij laten de trainer bepalen en adviseren indien nodig. 

De kwaliteit van onze beelden is dan ook steeds in kwaliteit 4K.

Zijn er dan geen nadelen ? NEEN !

Ja , tochwel, er zijn naast de wettelijke beperkingen, eveneens de beperkingen opgelegd door de voetbalbond die bepalen dat een drone niet mag vliegen tijdens een officiele voetbalwedstrijd.

Onze drone blijft afhankelijk van de weersomstandigheden 25 minuten in de lucht. Bijgevolg hebben we het al meegemaakt dat we soms belangrijke momenten missen tijdens landen en heropstijgen na het veranderen van de batterij , maar hier kan ook rekening mee worden gehouden ..

Hevige regen, wind, slechte KP-index houden eveneens onze drone aan de grond.

Nog een moeilijke .. De belichting .. wanneer een oefenterrein slecht is verlicht , is dit moeilijk te compenseren met een drone.

Kan iedereen deze taak met een drone uitvoeren ?

Men zou ook de vraag kunnen stellen : kan iedereen met een auto rijden ?

Het antwoord hierop is tochwel simpel :

We hebben een rijbewijs of bij onze drones een ‘luchtvaartbewijs’ nodig. En zelfs als we dit hebben kunnen we dan goed rijden of vliegen ? Zijn de beelden geschikt ? Enige voorkennis van de te analyseren sport is toch wel nodig ! Hoe reageert de piloot in een noodsituatie ?

Wij denken dat ervaring en gevolgde opleidingen hier toch wel zijn nut bewijzen

Enkele buitenlandse ervaringen :





Kevin Balvers uit Amersfoort, videoanalist bij voetbalclub Vitesse (Nederland) ,werkt alsinds zijn 18e in de voetbalwereld en sindsdien is er veel veranderd. Zo gebruiken ze anno 2018 bij Vitesse bijvoorbeeld een drone om de prestaties en tactieken van de spelers te filmen én te analyseren. Hij begon de KNVB als videoanalist en was ook nog een periode werkzaam geweest bij het nationale elftal van Curacao, waar hij in de staf zat bij Patrick Kluivert die daar bondscoach was.

Vitesse (NL)

Een verklaring van mr Balvers , die wij alleen maar kunnen bevestigen :

Als videoanalist probeer ik altijd vernieuwend te zijn en net even wat verder te denken dan de andere clubs. In het verleden werkte ik constant met beeldmateriaal om de beste analyses te maken. Vaak heb je echter alleen de beschikking over beelden die vanaf de zijkant gefilmd zijn en dat voelde toch wat beperkt. Door het gebruik van een drone zie je het complete plaatje beter en duidelijker. Looplijnen en ruimtes zijn veel beter te zien. Niet alleen voor de technische staf, maar juist ook voor de spelers. Hierdoor zullen ze de boodschap van de trainer veel beter begrijpen en uiteindelijk ook uitvoeren op het veld.

Als videoanalist ben ik verantwoordelijk voor het ondersteunen van de technische staf. Dit doe ik door hun verhaal uit te beelden met videobeelden. Alle trainingen en wedstrijden worden gefilmd en daar selecteren we momenten uit. Vervolgens bespreken we deze momenten met de spelers. Wat ging goed? En wat zijn juist de aandachtspunten? Daar passen we onze trainingen en tactieken op aan. Daarnaast worden ook de wedstrijden van aankomende tegenstanders uitvoerig bestudeerd door middel van statistieken en beelden.

Hoe gebruik Balvers de drone tijdens zijn werkzaamheden?

Waar we op trainingskamp tegenaan lopen is dat we op de locatie vaak een te lage steiger hebben staan om vanaf te filmen. Door het gebruik van een drone kunnen we mooi de trainingen en wedstrijden van hoog in de lucht en vanaf de achterkant filmen. Hierdoor krijgen we het beste beeld om vervolgens deze beelden met de spelers na te bespreken. Daarnaast trainen we ook altijd met verschillende tactieken op onze trainingsaccommodatie. Deze variaties worden ook met de drone gefilmd waardoor we ook ons spel vanuit een ander perspectief kunnen bekijken en analyseren. Voorheen gebruikten we 2d animatie als alternatief hiervoor. Dat werkte goed, alleen echte beelden zijn natuurlijk veel beter en interessanter voor de spelers om naar te kijken. Uiteindelijk kan hierdoor de trainer zijn boodschap ook veel beter overbrengen.

DUS :

Je bent niet meer afhankelijk van de locatie op trainingskampen waardoor je beter videomateriaal hebt om te bekijken en te analyseren. Je bent flexibel en je kan alles vanuit het ideale oogpunt opnemen en terug kijken.

Standpunt vanaf een drone op een voetbalveld
Drones maken analyses van bovenaf mogelijk

RODE DUIVELS

Drones en data, de nieuwe spelmakers in het topvoetbal

Drone op een voetbalveld

Boven het trainingscentrum van de Rode Duivels in Tubeke cirkelt dezer dagen een drone. Die dient niet om de wereldsterren Eden Hazard, Kevin De Bruyne of Dries Mertens te beveiligen, wel om hun looplijnen en positiespel op tactische trainingen te filmen. De dronebeelden worden samen met die van de vaste camera’s rond het trainingsveld doorgestuurd, opgeslagen en bestudeerd door de drie vaste data- en videoanalisten van de voetbalbond.

‘Don’t trust your eyes’, is het nieuwe mantra van het topvoetbal. Data- analyse wordt steeds belang- rijker.

Duizenden bewegingen

De kracht van voorspelling met statistiek draait om volume. Eén actie of schot zegt niets, duizenden bewegingen onthullen vaste patronen. Daarom is in het moderne topvoetbal de term ‘expected goals’, de ‘xG’, de nieuwe goudstandaard.

Het concept dient om aan te geven hoe groot de kans is dat een schot vanop een specifieke plek op het veld tot een doelpunt leidt.

Data-analisten voegen er steeds nieuwe en meer complexe parameters aan toe, waardoor winstkansen voorspellen steeds accurater wordt, net omdat er een database van duizenden schoten uit duizenden mogelijke hoeken achter schuilgaat. Hoe meer getallen en hoe meer uitschieters geëlimineerd kunnen worden, hoe beter de uitkomst te voorspellen is.

De datarevolutie sijpelt door naar de onderste regionen van het voetbal.

De nieuwe eigenaar van de Brusselse tweedeklasser Union, de Brit Tony Bloom die ook de sterke man is van de Premier League-club Brighton & Hove Albion, vergaarde een fortuin met StarLizard, een consultant voor gokbedrijven.

Bloom liet 23 van de 26 kernspelers bij Union deze maand weten dat ze mogen beschikken. Bloom zal een volledig nieuwe ploeg assembleren door zijn eigen software op de scoutingdatabanken los te laten. Bij Brighton lijkt het alvast te werken.

De club handhaafde zich afgelopen seizoen relatief vlot in de Premier League nadat de club eerder onverwacht promotie wist af te dwingen.

Wedloop

De democratisering van de technologie gaf het gebruik van data in het voetbal een boost. De drone die de Rode Duivels inzetten, kost 1.200 euro, een camera 800 euro. De data die statistiekbedrijven aanleveren, blijven duur, maar door de toenemende concurrentie dalen de prijzen.

Het is mogelijk om met één druk op de knop een digitale uitdraai te krijgen met de tien spelers onder 23 jaar wier profiel dat van Real Madrid-ster Sergio Ramos het meest benadert.

‘Er wordt nu ook in het voetbal massaal data verzameld’, stelt Kristof De Mey van Victoris, een sportwetenschappelijk consortium van onderzoeksinstellingen bij de Universiteit Gent en bedrijven.

‘Er is een wedloop op nieuwe technologie om al die data snel te sorteren, er patronen in te herkennen en ze vliegensvlug beschikbaar te stellen. Niet van statische data over één speler, maar dynamische gegevens over de complexe interactie tussen een groep spelers op het veld, zoals een offensieve actie door de spelverdeler, twee vleugelspitsen en de midvoor’, aldus De Mey.

Die veel geraffineerdere analyse heeft het potentieel om het hele spel op zijn kop te zetten. Het gebruik van data heeft in de eerste plaats tot een professionalisering van de scouting geleid.

Reginal Goreux en JF Gillet rekenden op onze kwaliteiten om de perfecte analyse te kunnen maken voor hun opleiding trainer :

Bijkomende analyses

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *