Meer flexibiliteit en mogelijkheden dankzij DJI Dock-update

De DJI Dock onderging een belangrijke update. Zo brengen nieuwe functies meer flexibiliteit en mogelijkheden met zich mee. Zoals de Live Flight Controls, waarmee gebruikers hun drone en gimbal in real-time op afstand kunnen besturen via DJI FlightHub 2 alsook de Resume Flight From Breakpoint, waarmee de efficiëntie en betrouwbaarheid van de missieplanning verbeterd wordt.

Live vluchtbesturing

De Live Flight Controls-functie is online en open je in het FlightHub 2-platform om zo de drone en de gimbal op afstand en in bijna real-time te bedienen via de cloud. Iets wat de flexibiliteit van DJI Dock operations sterk verbetert. Deze functie is ook beschikbaar via de Cloud API voor ontwikkelaars.

De Live Flight Controls-functie omvat FlyTo-taken en toetsenbordbediening om het toestel en de gimbal ook handmatig te bedienen.

1. FlyTo-vluchten

Wanneer de drone in het dock staat of op een routemissie is, vlieg je met Live Flight Controls. Hier kan je een FlyTo-locatie genereren door met de rechtermuisknop op de kaart te klikken. Bij meerdere points of interest of gecoördineerde operaties met meerdere eenheden kan je ook de PinPoint-functies gebruiken. Zo genereer je verschillende visuele referentiepunten om later over te schakelen naar FlyTo.  

Zodra het FlyTo-punt ingesteld is, brengt FlightHub 2 de vliegroute in kaart en vliegt de drone rechtstreeks naar dat punt. Dat maakt van FlyTo een eenvoudige maar nuttige functie waarmee je de operationele efficiëntie verbetert.

Hou er rekening mee dat wanneer de drone een FlyTo-actie uitvoert vanuit het Dock via de Take Off-functie, het eerst zal opstijgen naar de veilige klaringshoogte die je hebt ingesteld. Vervolgens vliegt het direct naar de standaard AGL die je hebt ingesteld op het FlyTo-punt. Om de vliegveiligheid te garanderen, moet je letten op de hoogte van de omringende gebouwen of obstakels en een redelijke veilige klaringshoogte in te stellen om botsingen te voorkomen.

2. Live vluchtbesturing van de drone

De laatste update voor DJI DOCK bevat Live Flight Controls waarmee de operator de drone kan vliegen waar het nodig is met een FlyTo-functie én toetsenbordbediening.

Een besturing waarmee je de drone kan besturen met de volgende knoppen:

 • Vooruit (W)
 • Achteruit (S)
 • Links (A)
 • Rechts (D)
 • Omhoog (C)
 • Omlaag (Z)
 • Drone giert naar links (links draaien) (Q)
 • Drone giert naar rechts (rechts draaien) (E)

Bovendien kan de gebruiker bij een noodsitutie de drone direct een noodstop (Space) geven.

Deze nieuwe functie verhoogt de Dock-functionaliteit omdat gebruikers de handmatige controle over hun drone kunnen overnemen en het toestel kunnen besturen volgens de verschillende missie-eisen.

3. Gimbalcontrole

Daarnaast kunnen gebruikers in de Live Flight Control-modus ook de gimbal van de drone besturen. In FlightHub 2 kan je dubbelklikken op een doel in de livefeed van de camera. De gimbal zal zich automatisch naar dat punt richten. Je kan de zoombalk verslepen of met het middelste muiswiel in- en uitzoomen. Er zijn ook knoppen om de gimbal te centreren, om te wisselen tussen foto- en videomodus en om te wisselen tussen zoom, groothoek en infrarood.

Live vluchtbesturing in actie

De politie van Pearland heeft deze functies kunnen gebruiken voor hun DFR-programma (Drone as a First Responder). Sergeant F. Williams IV van het Pearland Police Department in Pearland, Texas vertelt:

“De recente toevoegingen van handmatige vluchtmogelijkheden via FlightHub 2 hebben enkele beperkingen volledig weggenomen. Denken we aan het hebben van mensen op de grond op de lanceerplaats om handmatig operaties uit te voeren én batterijen te verwisselen. Met onze BVLOS-ontheffing kunnen we ons DFR-programma nu op afstand bedienen vanuit ons speciale kantoor voor droneoperaties, met slechts één piloot op afstand. Het DJI Dock kan de DJI M30 in 45 seconden starten vanuit een uitgeschakelde, stand-by toestand. Hierdoor zijn we in staat om zeer snel te reageren en ter plaatse te komen, belangrijke en relevante informatie te verstrekken aan agenten die reageren. Iets wat hun veiligheid en bewustzijn vergroot. In de afgelopen drie weken heb ik ongeveer 55 uur met de DJI Dock gewerkt, en ik kan niet wachten om te zien hoe DJI deze blijft verbeteren. Dit is uitstekend geweest voor ons DFR-programma. Ik zie dit als een onderdeel van veel dergelijke programma’s in de zeer nabije toekomst.”

“Het DJI Dock is een gamechanger voor DFR-operaties” – Sergeant F. Williams IV, Pearland Police Department

Vlucht hervatten vanaf breekpunt

Om de efficiëntie van de missie te verbeteren, werd de functie ‘vlucht hervatten vanaf breekpunt’ toegevoegd aan de taakplanbibliotheek van het dock. Wanneer de drone zijn huidige routetaak niet kan voltooien, bijvoorbeeld omdat de batterij bijna leeg is, keert hij automatisch terug naar het dock om op te laden. Als je de onderbrekingsfunctie ingeschakeld hebt,

 • Zal het systeem automatisch de locatie van het onderbrekingspunt registreren
 • De uit te voeren taak genereren
 • Vervolgens automatisch opstijgen om zijn taak vanaf het onderbrekingspunt te voltooien

Maar enkel als de drone volledig opgeladen is en de omstandigheden geschikt zijn om verder te gaan.

Klik linksonder om het breekpunt in te schakelen bij het maken van een nieuw plan. Als je het breekpunt niet inschakelt wanneer je een nieuw plan maakt, kan je op de knop ‘Doorgaan’ in de lijst van de planbibliotheek klikken om de hervatting handmatig te activeren wanneer de vlucht nog voltooid moet worden. Als er een onmiddellijke of getimede taak uitgevoerd moet worden, zal de drone eerst die taak uitvoeren. Daarna volgt pas de onderbroken taak.

Nieuwe e-mail notificatiefunctie

Met deze nieuwe instelling kan je waarschuwingen ontvangen wanneer het Dock een noodsituatie of mislukte missievoering tegenkomt. Om deze via e-mail te ontvangen, moet je dit wel expliciet in de instellingen aangeven.

De nieuwe functies die aan het DJI Dock toegevoegd zijn, zijn bedoeld om gebruikers in verschillende sectoren van dienst te zijn. Denken we aan brandbestrijding, redding in noodsituaties, energie-inspecties, stadsbeheer en meer. Met de functie Live Flight Controls kunnen de drone en de gimbal op afstand en in real-time bestuurd worden via de cloud. Iets wat de operationele efficiëntie sterk verbetert. Met FlyTo-vluchten, handmatige besturing van de drone en gimbalcontrole kunnen gebruikers de drone naar verschillende missie-eisen sturen.

Lees ook onze vorige blog over het Dock

Meer weten over DJI Dock ? Contacteer ons : info@meldrone.be +32.475.50.38.51

Graag een demo? Dit is eveneens bij ons mogelijk !

Categories:

Tags:

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *