Hoe een laserafstandsmeter droneoperaties en -functionaliteit verbetert

De laserafstandsmeter.

De laserafstandsmeter is geïntegreerd in de Zenmuse H-serie hybride payloads en de nieuwe Matrice 30 (M30).

Met een enkele tik in de Pilot 2-app kunnen piloten een specifieke locatie of object richten en de exacte GPS-coördinaten en afstand tot de drone opvragen. Dit krachtige vermogen kan in allerlei scenario’s worden ingezet. In het algemeen gaat het om het verbeteren van de samenwerking tussen inspectieteams op de grond en in de lucht en het verbeteren van het situationeel bewustzijn tijdens openbare veiligheidsoperaties.

Wat is een laserafstandsmeter en hoe werkt het ?


Een laserafstandsmeter is een instrument om de afstand te meten. Het werkt door het uitzenden van een infrarode laser, die weerkaatst op het oppervlak van uw doel en terugkeert naar de afstandsmeter. Omdat de lichtsnelheid constant is (c = 299.792.458 meter per seconde, mocht u zich dat afvragen), analyseert de afstandsmeter de reistijd van die elektromagnetische golf om de afstand tot het object nauwkeurig te berekenen.

Gewoonlijk worden deze instrumenten gebruikt bij de jacht, in de sport, bij landmetingen en bij bouwplannen. Afstandsmeters met een groter bereik (die op de H20-serie payload en de M30 zijn nauwkeurig tot 1.200 meter) kunnen worden gebruikt om nauwkeurige metingen te verrichten in uiteenlopende scenario’s, vooral wanneer u die mogelijkheid toevoegt aan een drone.

Een van de redenen waarom drones en laserafstandsmeters zo’n krachtige combinatie zijn, is dat de drone al verbonden is met GPS. Naast nauwkeurige afstandsmetingen van bovenaf en nauwkeurige GPS-coördinaten van dat object, wordt locatie-informatie opgenomen in de metadata van alle foto’s die de drone maakt.

Tijdens inspecties en openbare veiligheidsmissies biedt deze mogelijkheid precisie achteraf, en niet alleen op het moment zelf.

Piloten die vliegen met een DJI Matrice 300 RTK of M30 kunnen de laserafstandsmeter gebruiken om markeringen rond belangrijke locaties aan te brengen die later kunnen worden opgeslagen. We noemen ze PinPoints.

Wat zijn PinPoints?


PinPoints zijn een functie die wordt ontsloten door DJI drones met laserafstandsmeters. Je vindt ze in de Pilot 2 en FlightHub 2 apps genaamd Live Annotations. Met deze tools kunnen teams hun werkzaamheden in real-time coördineren. U kunt spelden neerzetten, lijnen trekken, vormen markeren en in het algemeen punten of gebieden van belang aanduiden.

De PinPoint-functie is ontworpen om teams te helpen alles te volgen wat de moeite waard is. Het legt een markering op een gedeelde operationele kaart en voorziet deze van GPS-coördinaten. Bij dynamische operaties kunnen bepaalde sleutelelementen statisch blijven. Met PinPoints kunnen teams informatie vanuit de lucht delen en ervoor zorgen dat niets achterblijft of over het hoofd wordt gezien.

Hoe PinPoints gebruiken ?


We hebben een gids gemaakt over het gebruik van PinPoints, hoe je ertussen kunt navigeren en geavanceerde instellingen zoals labeling, kleurcodering en beheer, allemaal als onderdeel van een grotere serie over DJI Pilot 2. U kunt de gids hieronder bekijken:


Hier zijn enkele manieren waarop laserafstandsmeters worden gebruikt door ondernemingspiloten over de hele wereld.

 1. Markeren van risico-eigendommen tijdens bosbranden
  Na een uit de hand gelopen brand in Cleburn, Texas, werden verschillende lokale brandweerkorpsen geconfronteerd met een rokende uitgestrektheid van 20 hectare. Vanaf de grond konden ze niet zien waar de brandhaarden waren of in welke richting het vuur ging. Gelukkig was het North Central Texas Public Safety Unmanned Response Team (NTXPSURT) ter plaatse. De NTXPSURT-bemanning had al vroeg toegang tot de nieuwe DJI M30T en kon de thermische mogelijkheden en de laserafstandsmeter gebruiken om de verspreiding van de brand te volgen en de operatie van bovenaf te coördineren.

De 2D Cloud Mapping functie maakte snel een orthomosaic kaart van de brand. De laserafstandsmeter werd vervolgens aan het werk gezet om PinPoints op precieze coördinaten te plaatsen. Deze werden gelabeld, van een kleurcode voorzien en gebruikt om de grenzen van de brand te markeren, aandachtspunten aan teamleden mee te delen en structuren die gevaar liepen te markeren. Met de PinPoint-mogelijkheid kon de incidentcommandant deze informatie delen met verschillende teams, de voortgang van de brand bijhouden en middelen inzetten waar ze nodig waren.

 1. Het beheer van de nasleep van een brand
  Bij het bestrijden van een natuurbrand is de rol van de brandweer tweeledig. Het eerste doel is de brand aan te pakken en te blussen voordat er levens verloren gaan of eigendommen worden vernietigd. Maar het tweede aspect is net zo belangrijk: brandweerlieden moeten voorkomen dat smeulende gebieden opnieuw ontbranden en een secundaire brand veroorzaken.

Hier kan thermische beeldvorming van bovenaf in combinatie met een laserafstandsmeter de hulpverleners helpen veilig en efficiënt te werken. Door het gebruik van PinPoints kan men met de thermische sensor gedetecteerde hotspots markeren en die informatie delen met het grondteam.

 1. Ervoor zorgen dat niets achterblijft tijdens een politieoperatie
  Politieachtervolgingen zijn dynamische operaties, vaak op meerdere locaties. Het komt vaak voor dat verdachten tijdens hun vlucht wapens of bewijsmateriaal weggooien, waardoor agenten soms voor de keuze staan: de achtervolging voortzetten of het verborgen voorwerp zoeken. Met de laserafstandsmeter en PinPoints kunnen interessante locaties of weggegooide voorwerpen worden gemarkeerd voor later te gaan ophalen.

Agenten kunnen naar die locatie terugkeren zodra de verdachte is aangehouden, of die informatie in real-time delen met collega’s op het terrein.

 1. Schadebeoordelingen na een storm In de nasleep van een storm of natuurramp worden inspanningen geleverd om de communicatie en andere vitale diensten te herstellen. Een effectieve schade-evaluatie biedt hulpverleners, telecombedrijven en verzekeringsmaatschappijen de informatie die ze nodig hebben om gemeenschappen weer met elkaar te verbinden en de wederopbouw op gang te brengen.

De nauwkeurigheid van deze onderzoeken is van vitaal belang. Met een laserafstandsmeter kunnen inspectieteams kaarten en orthomosaics aanvullen met pinpoints die belangrijke locaties en infrastructuur markeren, van omgevallen elektriciteitspalen tot beschadigde structuren. Deze mogelijkheid combineert visuals met nauwkeurige metadata, waardoor meer samenwerking en effectievere schadebeoordelingen mogelijk zijn.

 1. Informatie-uitwisseling bij opsporing en redding
  Succesvolle zoek- en reddingsmissies zijn gebaseerd op het delen van informatie. Wanneer grondteams beschikken over informatie vanuit de lucht, kunnen ze sneller en slimmer werken. PinPoints kan in deze context van onschatbare waarde zijn, waardoor men kaarten kan voorzien van nauwkeurige markeringen, prioriteiten kan communiceren en belangrijke objecten kan aanwijzen.

De mogelijkheid om locaties nauwkeurig te markeren en te communiceren van bovenaf kan de totale missietijd verkorten en onnodige zoekacties voorkomen die bemanningen in gevaar kunnen brengen.

Welke DJI drones hebben een laserafstandsmeter?


Als je een laserafstandsmeter in je luchtoperaties wilt integreren, moet je met een van de twee platforms uit de DJI Enterprise-reeks vliegen: de M300 RTK of de M30.

De laserafstandsmeter op beide heeft een meetbereik van 3-1200 m en een nauwkeurigheid van ±0,2 m + D×0,15% (waarbij D de afstand tot een verticaal oppervlak is).

Bij beide modellen is de laserafstandsmeter ingebouwd.

Natuurlijk verkrijgbaar bij MELDRONE , jouw drone specialist !

info@meldrone.be +32.475.50.38.51

source : DJI

Categories:

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *